Nieuws & activiteiten

EHBO op de Bongerd

Geplaatst op: 23-05-2019

Zeventien leerlingen van groep 8 hebben weer met veel enthousiasme en inzet tien weken lang lessen in EHBO gevolgd onder leiding “meester” Dick van Amerongen. Daarbij ging het niet zozeer om het behalen van een echt diploma, maar meer om wat je in verschillende situaties kunt doen. Van kleine wondjes tot botbreuken, van een tekenbeet tot een bewusteloosheid, veel verschillende situaties waarin hulp moet worden verleend kwamen voorbij. En natuurlijk werd er veel geoefend.

Er werden verbanden aangelegd en enkels gezwachteld. Daarbij werd ook gebruikt gemaakt van namaakwonden via een echte Lotus. En dan kom je soms achter dat je niet goed tegen bloed kunt! Het spannendst vonden de kinderen toch wel het gebruik van een AED met een reanimatie, waarbij Terwoldes deskundige bij uitstek, Gerrie Panhuis, werd ingeschakeld. Er werd hulp opgeroepen, hulp ingeschakeld en gereanimeerd. Soms ging het heel goed, soms bleek het toch wel moeilijk te zijn lucht in een slachtoffer te blazen. Maar ondertussen weten alle kinderen wel een AED in Terwolde vinden, dat je 112 moet bellen en hulp moet inschakelen.

Je hoeft niet meteen een volleerd EHBO-er te zijn om hulp te kunnen verlenen. Zeventien kinderen zijn in elk geval een EHBO-er in de dop, inclusief een mooi certificaat.